Jak na rovnovážné pozice ve stoje?

Už jste někdy zkoušeli jógové rovnovážné pozice a nebylo pro Vás snadné se v nich udržet? A co to vlastně rovnovážná pozice je? Někdy se tyto ásany nazývají také balanční. Jak už název napovídá, v pozicích máme vyvážit svou rovnováhu a plynule v nich setrvat. Může se jednat o pozice na rukou i na nohou. Nyní se zaměříme na pozice ve stoji na jedné dolní končetině a projdeme si všeobecná pravidla.

Důležité je, abychom se soustředili pouze sami na sebe, vnímali svůj dech i tělo. Nenecháváme se rozptylovat okolními vjemy, což není zprvu jednoduché. Asi to všichni znáte. Pokud před Vámi někdo kolísá ze strany na stranu nebo slyšíte rušivé zvuky, může to být těžké. Nicméně, když víte na co se zaměřit, lze se vše naučit a pozice se stává snadnější, až ji jednoho dne provádíte s lehkostí. Postupně se noříte do svého nitra, rovnovážně stojíte na jedné noze a čas se rozplývá.

Představte si, že právě stojíte na podložce. Nejdříve si uvědomte střed Vašeho pánevního dna a jemně jej aktivujte. Vaše chodidlo celou plosku dokonale rozložte na podložce. Poté se opřete o stojnou končetinu. Dodržujte správnou fyziologickou osu, což znamená, že Váš kotník, koleno a kyčel jsou nad sebou. Váš pohled spočívá na předepsaný bod na Vašem těle podle dané pozice, kterou provádíte. Díváte se například na špičku prstů na ruce nebo na oblast třetího oka či jiná místa na těle, která Vám doporučí instruktor. S nádechem protahujete celé tělo, postupně přenášejte váhu a zvedejte druhou končetinu. Dýcháte klidně, hluboce a zároveň uvolněně. Napínáte končetiny a protahujete páteř za temenem hlavy. Udržujete protaženou krční páteř. Uvolňujte ramena a současně je nechávejte klesat směrem dolů od Vašich uší. Zaujměte svou pozici a během cviku stále dýcháte. Veďte energii páteří ke končetinám až do konečků prstů. Klíčem je stabilizovat Váš základ, udržet rovnováhu a v pozici setrvat. Jógovou pozici nezapomeňte zopakovat i na druhou stranu.

Přeji Vám, ať se Vám v rovnovážných pozicích stojí stabilně a s lehkostí.

Namasté

Di