Sůl nad zlato… očistná technika Džala Néti

Nejen pohádka Sůl nad zlato si cení soli. Slaná voda je přirozená dezinfekce. K jedné z klasických Hatha jógových očistných technik patří Džala Néti. Jedná se o výplach nosních dutin tzv. nosní sprchu.  Tradičně se používá také v ájurvédě. Pokud tuto proceduru provádíme pravidelně, má mnoho blahodárných účinků na fyzické i energetické úrovni. Zvlhčuje nosní sliznice, odstraňuje nečistoty z nosních dutin, odplavuje prach a pyl, otužuje nosní sliznici, čímž se stává odolnější vůči virovým a bakteriálním infekcím a tím podporuje náš imunitní systém. Příznivě působí i na smyslové orgány v oblasti hlavy. V našem jemnohmotném těle prochází nosními dírkami dvě hlavní energetické dráhy Ida a Pinkala, které jsou z anatomického hlediska provázány se sympatickým a parasympatickým nervovým systémem. Každá nosní dírka má svou dualitní lunární a solární funkci. Z toho důvodu je důležité, aby byly obě čisté a průchozí, i když se rytmicky během dne střídá dominance dýchaní jednotlivou nosní dírkou, což prakticky nezaznamenáte.

Pomocí tohoto způsobu můžeme účinně, jednoduše i šetrně předejít řadě ORL onemocnění (OtoRhinoLaryngologie – ušní nosní krční) jako zánět nosních dutin, sinusitidy, zánět středního ucha, virózy, alergie na pyl a prach, sennou rýmu i bolesti hlavy.

Džala Néti bychom měli zařadit mezi své ranní hygienické rituály a provádět před pránájámou. Naproti tomu kontraindikací je akutní rýma či nachlazení.

Pokud Vás zajímají bližší informace, podívejte se na video, které jsem pro Vás natočila i s praktickou ukázkou. Je to jednoduché, zvládne to každý.

 

Namasté