Raw slané krekry… mňam

ingredience:

  • lněná semínka 400 g
  • slunečnicová semínka loupaná 200 g
  • pohanka loupaná 200 g
  • Tamari sojová omáčka 100 ml (neobsahuje glutamáty, umělá barviva, umělá sladidla)
  • olivy nakládané černé nebo zelené dle chuti
  • eventuálně česnek a cibule dle chuti
  • koření (mořská sůl, římský kmín, bazalka, oregáno, petržel, italské koření, provensálské koření) dle chuti

postup:

Namočte všechny semínka (optimálně každé zvlášť a to hlavně lněná semínka) na 8 hodin do vody tak, aby byla ponořená a občas je promíchejte.

Poté odlijte zbylou vodu ze slunečnicových semínek a pohanky. Pokud bude potřeba, část této vody můžete použít při mixování. U naložených lněných semínkách vznikne lepkavá konzistence bez zbytkové vody. První začněte mixovat olivy, eventuálně i česnek a cibuli, pokud je chcete přidat. Postupně všechny ingredience rozmixujte v mixéru nebo pomocí tyčového mixéru v nádobě. Většina směsi by měla být rozmixována dohladka, nicméně ponechte některá semínka i vcelku, aby byly krekry příjemně křupavé. Následně ochucujte sojovou omáčkou Tamari a kořením podle Vaší chuti. Vytvořené těsto ochutnávejte a případně dochucujte. Když Vám chutná, budou Vám chutnat i Vaše hotové krekry.

Na plechy či plata ze sušičky položte pečící papír a směr rovnoměrně rozetřete na tenkou vrstvu (cca 2 mm) silikonovou špachtlí. Čím bude vrstva tenčí, tím bude doba sušení kratší nicméně tak, aby těsto neprosvítalo, jinak by krekry nedržely pohromadě a příliš by se drolily. Pak už jen stačí vrstvu jemně „předkrájet“ špachtlí na čtverečky, aby se Vám po usušení plátky dobře oddělovaly. Poté sušte v sušičce nebo troubě na 42-45 °C po dobu 8-12 hod.

Přeji Vám zdraví v každém RAW krekru plné živin.

… mňam a dobrou chuť

Di